College van Orgeladviseurs Nederland

College van Orgel-adviseurs Nederland

Contact

Secretariaat CvON
Rijnlaan 154 bis
3522 BW Utrecht
e-mail: info@cvon.nl 

Bert den Hertog

Polderweg 232
3125 KH Schiedam
tel.: 06 - 48 44 53 58
e-mail: bertdenhertog78@gmail.com

 

Bert den Hertog werd in 1978 te Gouda geboren. Vanaf 1997 tot 2005 studeerde hij Hoofdvak Orgel bij Ben van Oosten, Bernard Winsemius en Willem Tanke aan het Rotterdams Conserva-torium. Tijdens zijn studie won hij 4 (inter-)nationale orgelconcoursen. Bert concerteerde op vele orgels in Nederland, België, Frankrijk, Rusland, Duitsland, Estland, Roemenië en Polen. Per 1 juni 2010 is hij  benoemd als hoofdorganist van de Oude Kerk te Scheveningen, waar hij het historische, 18e-eeuwse Steevens/Lohman/Flentrop-orgel bespeelt. Tevens is hij sinds 2013 concertorganist en artistiek adviseur van de Stichting Orgel Elandstraatkerk (Den Haag Centrum), waar hij het unieke Franssen-orgel (43/III/P) uit 1906 bespeelt en promoot. Op dit orgel voert hij elk jaar verschillende orgelsymfonieën en - cycli van o.a. Franck, Widor, Vierne, Dupré, Langlais en Messiaen uit. Regelmatig treedt hij op als koorbegeleider in veeleisend repertoire voor koor en orgel. Van Berts spel verschenen inmiddels acht CD's (met repertoire uit alle stijlperioden) en vele andere opnames die in de internationale pers lovend werden besproken. The American Organist schreef in 2009 over zijn interpretatie van de 3de en 6de Symphonie van Vierne: "His playing is passionate, powerful and poetic.'' Onlangs startte hij de publicatie van de opnames van alle orgelwerken van J.S. Bach, in chronologische volgorde, op moderne orgels. De opnames zijn te beluisteren op alle grote digitale streamingplatforms zoals Spotify en AppleMusic.

 

Behalve een actieve kerk- en concertorganistpraktijk heeft Bert ook een lespraktijk als orgel- en pianodocent aan de Stichting Muziekonderwijs te Leiderdorp.

 

In 2017 behaalde Bert den Hertog het diploma voor orgeladviseur bij de LOTO. Hij is inmiddels betrokken bij diverse werkzaamheden aan orgels, waaronder de voorbereiding van de restauratie van het Mitterrheiter-orgel uit 1794 in de Dorpskerk te Woubrugge, samen met adviseur Peter van Dijk.

© College van Orgeladviseurs Nederland 2021