College van Orgeladviseurs Nederland

College van Orgel-adviseurs Nederland

Contact

Secretariaat CvON
Rijnlaan 154 bis
3522 BW Utrecht
e-mail: info@cvon.nl 

Henk de Vries

Pioenstraat 80-1 1A
9713 XS Groningen
tel.:
085 - 200 62 65
e-mail: info@henkdevries.info
website: www.henkdevries.info

 

Henk de Vries (1979) heeft hoofdvak Orgel gestudeerd aan het Conservatorium in Groningen bij Johan Beeftink en Theo Jellema en studeerde hiernaast de bijvakken hedendaagse improvisatie, piano, clavecimbel, continuospel en koordirectie. Tevens studeerde hij, als tweede hoofdvak, Kerkmuziek aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Hij heeft in 2008 zijn tweejarige orgelspecialisatie met zeer goed gevolg afgerond voor de titel ´Master of Music´. Dit deed hij bij Theo Jellema, Jos van der Kooy en Prof. Wolgang Zerer aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en aan de Hochschule für Musik und Theater te Hamburg.

 

In 2011 is Henk cum laude afgestudeerd als Orgeladviseur aan de LOTO (de Landelijke Opleiding Tot Orgeladviseur) en is sinds 2012 een gecertificeerd orgeladviseur. Hij is o.a. betrokken geweest bij de restauratie en plaatsing van het Gray and Davison-orgel in het Universitair Medisch Centrum te Groningen (2011). Tevens is hij een van de redacteuren mbt Orgelbouwnieuws voor het landelijke vakblad Het Orgel.

 

Henk is als titulair organist verbonden aan de Petruskerk te Zuidbroek en bespeelt hier het Schnitger/Freytag-orgel uit 1795. Hier is hij ook te beluisteren op CD die hij heeft opgenomen na de restauratie van dit instrument. Op deze CD is o.a. de Nederlandse CD-première van de compositie “Vater Unser Im Himmelreich” (1963) van Manfred Kluge te beluisteren.

 

Henk heeft met zijn orgelspel inmiddels een internationale concertpraktijk opgebouwd. Zo speelde hij in mei 2011 zijn eerste concerttournee in de USA. Hij speelde o.a. concerten in de staten Washington DC, Virginia en voor de American Guild of Organists in Pennsylvania. Als kerkmusicus is hij, als lid van een redactionele werkgroep, momenteel nauw betrokken bij de totstandkoming van het nieuwe liedboek van de PKN dat verschijnt in 2013.

© College van Orgeladviseurs Nederland 2021